Carti de Vaclav Smil recomandate de Bill Gates

Vaclac Smil

Sursa: forum2000.cz

Cine este Vaclav Smil si de ce acesta este unul dintre autorii care s-a aflat in topul recomandarilor personale de carte ale lui Bill Gates, sunt doar cateva intrebari la care vom raspunde in cele ce urmeaza.

Cine este Vaclav Smil?

Vaclav Smil s-a nascut la 9 decembrie 1943 si este un om de stiinta si analist politic ceho-canadian. (sursa: Wikipedia)

El face numeroase cercetari interdisciplinare in domeniile energiei, schimbarilor de mediu si demografice, productiei alimentare, istoriei inovatiilor tehnice, evaluarii riscurilor di politicilor publice. A publicat peste 40 de carți si aproximativ 500 de lucrari pe aceste teme. Este profesor emerit distins la Universitatea din Manitoba, membru al Societatii Regale a Canadei (Academia de Stiinte) si membru al Ordinului Canadei.

Cele mai citite carti ale lui Vaclav Smil de catre Bill Gates

Incepand cu 2012, de doua ori pe an, Bill Gates publica un top al cartilor pe care le-a citit. Unul dinstre autorii care s-au aflat cel mai frecevent pe lista cartilor recomandate de unul dintre cei mai bogati oameni din lume este si Vaclav Smil. Acesta este si unul dintre ganditorii preferati ai fondatorului Microsoft si probabil unul dintre putinii oameni de pe planeta care nu detine un telefon mobil. „Astept fiecare noua carte a lui Smil asa cum asteapta unele persoane un alt film din seria Razboiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de stiinta ceho-canadian.

Printre recomandarile de carte se numara:

  • Growth: From Microorganisms to Megacities
  • Energy and Civilization: A History
  • Should We Eat Meat?: Evolution and Consequences of Modern Carnivory
  • Making the Modern World: Materials and Dematerialization
  • Harvesting the Biosphere: What We Have Taken from Nature 
  • Japan’s Dietary Transition and Its Impacts (Food, Health, and the Environment)
  • Made in the USA: The Rise and Retreat of American Manufacturing

Growth: From Microorganisms to Megacities

O investigație sistematica a cresterii in natura si in societate, de la micro-organisme pana la traiectoria imperiilor si civilizatiilor.

Cresterea a fost atat un obiectiv tacit, cat si unul explicit al eforturilor noastre individuale si colective. Ea guverneaza viaaa microorganismelor si a galaxiilor; ea modeleaza capacitatile creierelor noastre extraordinar de mari si averile economiilor noastre. Cresterea se manifesta prin cresteri anuale ale scoartei continentale, prin cresterea produsului intern brut, prin graficul de crestere al unui copil, prin raspandirea celulelor canceroase.

Energy and Civilization: A History

O prezentare cuprinzatoare a modului in care energia a modelat societatea de-a lungul istoriei, de la societatile preagricole de recoltare a hranei pana la civilizatia actuala, bazata pe combustibili fosili.

“Astept cartile noi ale lui Smil asa cum unii oameni asteapta următorul film “Razboiul Stelelor”. In cea mai recenta carte a sa, Energie si civilizatie: A History, el merge an profunzime si pe larg pentru a explica modul in care inovațiile in capacitatea oamenilor de a transforma energia in caldura, lumina si miscare au fost o forta motrice an spatele progresului nostru cultural si economic din ultimii 10.000 de ani.
-Bill Gates, Gates Notes

Should We Eat Meat?

Should we eat meat? nu este un tratat ideologic pro sau contra regimului carnivor, ci mai degrabă o evaluare atenta a rolului carnii in alimentatia umana si a consecintelor productiei si consumului acesteia asupra mediului si sanatatii. Cartea va fi de interes pentru un public larg, inclusiv pentru profesionistii si cadrele universitare din domeniul productiei alimentare si agricole, al sanatatii si nutritiei umane, al stiintei mediului, precum si pentru organismele de reglementare si de elaborare a politicilor din intreaga lume.

Making the Modern World: Materials and Dematerialization

Cat de mult ar trebui ca lumea bogata sa isi impingă mai departe consumul material? Duce dematerializarea relativa la scaderea absoluta a cererii de materiale? Acestea si multe alte intrebari sunt discutate si primesc raspuns in Making the Modern World: Materiale și dematerializare.

Making the Modern World: Materials and Dematerialization ia in considerare principalele materiale utilizate de-a lungul istoriei, de la lemn si piatra, pana la metale, aliaje, materiale plastice si siliciu, descriind extractia si productia acestora, precum si aplicatiile lor dominante. Sunt examinate in detaliu productivitatea in evolutie a extractiei, prelucrarii, sintezei, finisarii si distributiei materialelor, precum si costurile energetice si impactul asupra mediului al cresterii consumului de materiale. Cartea se incheie cu o perspectiva pentru viitor, discutand perspectivele dematerializarii si potentialele constrangeri asupra materialelor.

Harvesting the Biosphere 

In Harvesting the Biosphere, Vaclav Smil ofera o descriere interdisciplinara si cantitativa a pretentiilor umane asupra rezervelor de materie vie din biosfera, din preistorie pana in prezent. Smil examineaza toate recoltele – de la vanatoarea de megafauna de catre omul preistoric pana la productia vegetala moderna – si toate utilizarile biomasei recoltate, inclusiv energia, hrana si materiile prime. Fara recoltarea biomasei, subliniaza Smil, nu ar exista povestea evolutiei umane si a progresului civilizatiei; dar, in acelasi timp, amploarea si intensitatea tot mai mari ale recoltarii biomasei din prezent schimba insasi fundamentele bunastarii civilizatiei.

Japan’s Dietary Transition and Its Impacts

In putin mai mult de un secol, dieta japoneza a suferit o transformare dramatica. In 1900, predomina o dieta bazata pe plante, aproape de subzistenta, cu un consum aproape inexistent de proteine animale. Pana la inceputul secolului XXI, consumul de carne, peste si produse lactate in Japonia a crescut semnificativ (desi a ramas sub cel al tarilor occidentale cu venituri ridicate). Aceasta tranzitie dietetica a fost un aspect-cheie al modernizarii care a facut din Japonia a doua putere economica a lumii la sfarsitul secolului XX si a ajutat-o sa obtina un primat demografic de invidiat, cu cea mai mare speranta de viata din lume si o populatie care este, in general, mai sanatoasa (si mai slaba) decat cea a altor tari moderne bogate. In aceasta carte, Vaclav Smil si Kazuhiko Kobayashi examineaza schimbarea treptata, dar profunda, a regimului alimentar al Japoniei si cerceteaza consecintele acesteia asupra sanatatii, longevitatii si mediului.

Made in the USA: The Rise and Retreat of American Manufacturing

O prezentare generala a situatiei industriei prelucratoare din America, atat in trecut, cat si in prezent, si a modului in care acest sector si locurile de munca pe care le creeaza sunt esentiale pentru economia americana.

In “Made in the USA”, Vaclav Smil respinge cu putere ideea ca industria prelucratoare este o relicva a istoriei predigitale si ca pierderea industriei americane este un pas evolutiv de dorit catre o economie de servicii. Smil argumenteaza ca nicio economie avansata nu poate prospera fara un sector manufacturier puternic si inovator si fara locurile de munca pe care acesta le creeaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *