Scriitori născuți pe data de 4 ianuarie

Scriitori români și internaționali născuți pe data de 4 ianurie, de-a lungul timpului. Printre cele mai remarcabile personalități române îi amintim pe Sextil Pușcariu, Nora Iuga, Pavel Şuşară, dar și pe Isaac Newton sau Harlan Coben din literatura universală.

Sextil Pușcariu

Sursa: Wikipedia

Sextil Pușcariu (1877-1946) a fost un lingvist, lexicograf și profesor universitar român. A adus contribuții importante la studiul limbii române, în special în domeniile dialectologiei și etimologiei. A fost membru al Academiei Române și a ocupat funcția de președinte al acesteia între 1943 și 1946. Pușcariu este cunoscut pentru munca sa la Dicționarul Limbii Române și pentru cercetările sale privind istoria și dezvoltarea limbii române.

Nora Iuga

Nora Iuga, cunoscută sub pseudonimul literar Eleonora Almosnino, s-a născut pe 4 ianuarie 1931, în București. Nora este o poetă română, romancieră și traducătoare din limbile germană și suedeză.

Din 1985 este scriitoare profesionistă, iar la 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar.

Ovidiu Hotinceanu

Ovidiu Hotinceanu este un poet român. S-a născut la data de 4 ianuarie 1942 la Suceava. Acesta a debutat la sfârșitul anilor ‘60 cu volumul de poezie Sămânța (1969).

Eugen Bunaru

Eugen Bunaru
Sursa: Banatul Azi

Eugen Bunaru s-a născut la data de 4 ianuarie 1945, la Timișoara. Este poet și publicist, fiind unul dintre cei mai prestigioși poeți și animatori culturali timișoreni, filolog, profesor și bibliotecar.

Claudiu Mitan

Poetul Claudiu Mitan s-a nascut pe 4 ianuarie 1946 în Prejmer, jud. Brașov. Debutul editorial s-a produs în 1988 cu ciclul Pe întinsele ape.

Dana Diaconu

Dana Diaconu, filolog şi istoric literar, s-a născut pe data de 4 ianuarie 1948.

Pavel Şuşară

Pavel Şuşară
sursa: Agerpress

“Pavel Şuşară, critic şi istoric de artă, publicist şi scriitor, cercetător de istorie a artei s-a născut la 4 ianuarie 1953, în localitatea Bănia, judeţul Caraş-Severin.

A debutat, cu poezie, în Almanahul literar 1977, iar editorial în 1996, cu volumul de poeme “Regula jocului”, pentru care a obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor.” (sursa: Agerpress)

Ioan F. Pop

Sursa: Contributors.ro

Ioan F. Pop s-a născut la data de 1959 și este scriitor și eseist. Este autor a zece cărți de poezie, filosofie, jurnal, studii, eseuri și cogitațiuni.

Emil Cătălin Neghină

Emil Cătălin Neghină s-a născut la data de 4 ianuarie 1965 în Onești, județul Bacău. Este poet și actor al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu din septembrie 1995.

În 2005, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volum de debut poezie (volumul „Monştrii-s acri”).

Isaac Newton

Isaac Newton
Sursa: History

Isaac Newton (1642-1726) a fost un matematician, astronom și fizician englez care este considerat unul dintre cei mai influenți oameni de știință din istorie. Este cunoscut mai ales pentru lucrările sale privind legile mișcării și ale gravitației, care stau la baza mecanicii clasice. Printre contribuțiile sale la știință se numără dezvoltarea calculului, elaborarea teoriei gravitației universale și formularea celor trei legi ale mișcării. Pe lângă activitatea sa în matematică și fizică, Newton a adus, de asemenea, contribuții importante în domeniile opticii și alchimiei. A fost o figură cheie în Revoluția științifică din secolul al XVII-lea, iar lucrările sale au pus bazele multor dezvoltări științifice care au urmat.

Harlan Coben

Harlan Coben este un scriitor american de romane polițiste, cunoscut mai ales pentru seria sa de thrillere de suspans cu personajul Myron Bolitar. A scris peste treizeci de romane, care s-au tipărit în peste 60 de milioane de exemplare. Ultimele șapte romane consecutive ale lui Harlan Coben au debutat pe primul loc pe lista bestsellerurilor New York Times.

Cărțile lui Coben sunt cunoscute pentru întorsăturile complexe ale intrigii și finalurile surpriză. A primit numeroase premii pentru scrierile sale, inclusiv Premiul Edgar pentru cel mai bun roman polițist. Pe lângă activitatea sa de romancier, Coben este implicat și în filantropie, fiind susținător al mai multor organizații caritabile.

Doris Kearns Goodwin

Doris Kearns Goodwin
Sursa: The Guardian

Doris Kearns Goodwin este un biografă, istorică și comentatoare politic americană. Este cunoscută pentru cărțile sale despre președinții Statelor Unite, printre care Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt și Lyndon B. Johnson. Goodwin a câștigat numeroase premii pentru scrierile sale, inclusiv Premiul Pulitzer pentru cartea “No Ordinary Time: Franklin și Eleanor Roosevelt: The Home Front in World War II“. De asemenea, este invitată frecvent la emisiuni de știri și este cunoscută pentru comentariile sale despre evenimentele curente și politica americană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *