Scriitori născuți pe data de 6 ianuarie

Scriitori români și internaționali născuți pe data de 6 ianurie, de-a lungul timpului. Printre cele mai remarcabile personalități române îi amintim pe Ion Budai Deleanu, Ion Heliade Rădulescu, Ion Minulescu, Ionel Teodoreanu, dar și pe Carl Sandburg din literatura universală.

Scriitori români născuți pe data de 6 ianuarie

  • Ion Budai-Deleanu (1760-1820): scriitor și traducător român. A fost cunoscut pentru traducerile sale din literatura străină în limba română și pentru propriile sale opere literare, care au inclus piese de teatru, poezii și povestiri scurte. Cea mai cunoscută operă a sa este Țiganiada. Budai-Deleanu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și a primit mai multe premii pentru scrierile sale.
  • Ion Heliade Rădulescu (1802-1872): scriitor, traducător și lingvist român care a jucat un rol important în dezvoltarea literaturii române moderne. Heliade Rădulescu a fost membru al Academiei Române și a ocupat funcția de președinte al acesteia din 1867 până la moartea sa. Este cunoscut mai ales pentru poezia sa, care a fost influențată de romantism, și pentru contribuțiile sale la studiul limbii române. A fost o figură proeminentă în viața culturală și politică a României în secolul al XIX-lea și este considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai țării.
  • Alexandru Sihleanu (1834-1857): poet romantic român. Moare de antrax la 14 martie 1857 în București. În acest an apare volumul Armonii intime cu 24 din poeziile sale.
  • Ion Minulescu (1881-1944): poet, romancier și dramaturg român, activ la începutul secolului al XX-lea. Minulescu a fost cunoscut pentru stilul său experimental și pentru interesul său pentru suprarealism și dadaism. Opera lui Minulescu este considerată o parte importantă a mișcării moderniste din literatura română.
  • Ionel Teodoreanu (1897-1954): scriitor. Teodoreanu a fost cunoscut pentru romanele și nuvelele sale, care au fost populare atât în rândul criticilor, cât și al publicului larg. Este cunoscut mai ales pentru romanul său “La Medeleni“, care a fost ulterior transpus într-un film.
  • Ion Lazu (1940- ): prozator, eseist și poet român. Cele mai importante opere ale sale au fost: Rămășagul (1979), Capcana de piatră (1987), Veneticii (2002).
  • Dan-Ioan Nistor (1942- ): poet. Cărți de poezie lansate: Pelerin pe drumul măslinilor (1996), Doamne, nu spre semeția mea (1998), Acum este vremea (2000), Tăcerea Ta-mi grăiește (2004), Când numai duh voi fi/ Liniștea de înserare (2006), volum ce cuprinde și versurile mamei sale, presbitera Cornelia Moșic.
  • Ion Drăgănoiu (1943-2003): poet, scriitor, realizator de emisiuni la Radiodifuziunea Română (1966-1970), unde se afirmă ca autor al ”Revistei literare Radio” și al ”Convorbirilor de joi”.
  • Ștelian Turlea (1946- ): scriitor și redactor. Lucrările sale includ douasprezece romane, zece cărți de publicistică, nouă cărți pentru copii și doua traduceri.
  • Maria Daniela Panazan (1975- ): scriitorare și doctor în filologie. Opera sa literară cuprinde volume de poezii, poeme în proză, eseuri, critică și istorie literară, jurnalistism sportiv.

Scriitori internaționali născuți pe data de 6 ianuarie

Carl Sandburg (1878 – 1967): scriitor și editor american cunoscut mai ales pentru poezie. A câștigat trei premii Pulitzer de-a lungul carierei sale. A câștigat Premiul Pulitzer pentru istorie pentru cartea Abraham Lincoln: The Prairie Years & the War Years, iar Chicago Poems a fost prima sa carte de versuri publicată. Honey and salt celebrează temele care l-au angajat ca poet timp de peste o jumătate de secol de scris – viața, dragostea și moartea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *