Citate despre munte și natură de la Join Muir

Citate despre munte și natură de la Join Muir

John Muir (1838-1914) a fost un naturalist scoțian-american, scriitor, filozof al mediului și unul dintre primii susținători ai conservării zonelor sălbatice din Statele Unite. Este adesea numit “părintele parcurilor naționale”, datorită influenței sale semnificative în crearea parcurilor naționale și a faptului că a susținut cu tărie protejarea naturii sălbatice americane.

Născut în Scoția, Muir a emigrat în Statele Unite împreună cu familia sa la o vârstă fragedă. De la o vârstă fragedă a avut o fascinație profundă pentru lumea naturală, care a continuat să crească odată cu el. După o serie de slujbe ciudate și un accident industrial care l-a orbit temporar, Muir a decis să-și dedice viața explorării și protejării naturii.

Explorările și scrierile lui Muir despre aventurile sale în munții Sierra Nevada, în special în Valea Yosemite, au avut o mare influență. Activismul său a contribuit la conservarea Văii Yosemite, a Parcului Național Sequoia și a altor zone sălbatice. A cofondat Sierra Club în 1892, organizație care este încă una dintre cele mai importante organizații de mediu din Statele Unite. Sierra Club a jucat și continuă să joace un rol crucial în apărarea protecției mediului și a spațiilor naturale.

Scrierile lui Muir, care combină o observație profundă a naturii cu un spirit poetic, au inspirat milioane de oameni să privească lumea naturală într-o nouă lumină. Cărțile, eseurile și scrisorile sale descriu aventurile sale în natură, în special în Sierra Nevada din California, și pledează pentru un respect profund și durabil față de frumusețea și biodiversitatea naturii.

Astăzi, John Muir este amintit ca fiind una dintre cele mai influente figuri din istoria mediului american, iar opera sa rămâne o sursă de inspirație pentru conservatorii, naturaliștii și iubitorii de natură din întreaga lume.

Citate despre munte de la Join Muir

 • “Munții mă cheamă și trebuie să plec.”
 • “Acum suntem în munți și ei sunt în noi, aprinzând entuziasmul, făcând fiecare nerv să vibreze, umplând fiecare por și celulă din noi.”
 • “A merge la munte este ca a merge acasă.”
 • “Escaladează munţii şi află veştile lor bune. Pacea naturii va pătrunde în tine la fel cum razele soarelui plutesc printre copaci. Vânturile îţi vor sufla prospeţimea în tine, iar furtunile energia lor, în vreme ce grijile vor cădea spre pământ asemeni frunzelor toamna.”
 • “Puține locuri din această lume sunt mai periculoase decât acasă. Nu vă temeți, așadar, să încercați trecătorile de munte. Ele vor ucide grija, vă vor salva de o apatie mortală, vă vor elibera și vor chema fiecare aptitudine la o acțiune viguroasă și entuziastă.”
 • “Îndepărtează-te în tăcere în orice direcție și simte libertatea alpinistului. Campează printre ierburile și gențianele pajiștilor glaciale, în colțurile stâncoase ale grădinilor pline de iubitele naturii. Urcă pe munte și primețte veștile lor bune, pacea naturii va curge în tine asemenea soarelui în arbori. Vânturile îți vor aduce prospețimea lor, iar furtunile, energia lor, în timp ce griji vor cădea ca frunzele de toamnă. Pe măsură ce vârsta avansează, o sursă de bucurie după alta se închide, dar sursele naturii nu te vor dezamăgi niciodată.”

Vezi și: Proverbe și citate despre munte


Citate despre natură de la Join Muir

 • „În fiecare plimbare cu natura, cineva primește mult mai mult decât caută.”
 • “Am ieşit afară doar pentru o plimbare, dar, în cele din urmă, am hotărât să rămân până la apusul soarelui întrucât am descoperit că a ieşi afară înseamnă, de fapt, a merge înăuntru.”
 • “Ţine natura aproape de inima ta… şi elibereză-te de tot din când în când, caţără-te pe un munte şi petrece o săptămână în pădure. Curăţă-ţi spiritul!”
 • „Când cineva trage de un singur lucru din natură, îl găsește atașat de restul lumii.”
 • „Toată lumea are nevoie de frumusețe, precum și de pâine, de locuri în care să se joace și să se roage, unde natura să se vindece și să dea putere trupului și sufletului.”
 • “Cel mai clar drum spre Univers este prin sălbăticia unei păduri.”
 • “Sălbăticia este o necesitate.”
 • “Rămâi aproape de inima Naturii… și ia-o de la capăt, din când în când, urcă un munte sau petrece o săptămână în pădure. Purifică-ți spiritul.”
 • “Pacea naturii va curge în tine așa cum soarele curge în copaci.”
 • “Cea mai clară cale spre Univers este prin pădurea sălbatică.”
 • “Mii de oameni obosiți, cu nervii zdruncinați, prea civilizați, încep să descopere că a merge la munte înseamnă a merge acasă; că sălbăticia este o necesitate”
 • “Lumea este mare și vreau să o privesc bine înainte de a se întuneca.”
 • “Dintre toate căile pe care le urmezi în viață, asigură-te că câteva dintre ele sunt prin noroi.”
 • “Cât timp voi trăi, voi auzi cascadele, păsările și vânturile cântând. Voi interpreta rocile, voi învăța limbajul potopului, al furtunii și al avalanșei. Mă voi familiariza cu ghețarii și grădinile sălbatice și mă voi apropia cât mai mult de inima lumii”.
 • “Între fiecare doi pini se află o ușă către o lume nouă”.
 • “Crearea de grădini și parcuri continuă odată cu civilizația în întreaga lume, iar acestea cresc atât ca mărime, cât și ca număr, pe măsură ce valoarea lor este recunoscută. Toată lumea are nevoie de frumusețe, dar și de pâine, de locuri în care să se joace și să se roage, în care natura să vindece, să înveselească și să dea putere trupului și sufletului deopotrivă. Această foame de frumusețe naturală se manifestă atât în micile grădini de pe pervazul ferestrelor celor săraci, deși poate doar un geranium strecurat într-o cană spartă, cât și în grădinile de trandafiri și crini atent îngrijite ale celor bogați, în miile de parcuri spațioase din orașe și în grădinile botanice, precum și în magnificele noastre parcuri naționale – Yellowstone, Yosemite, Sequoia etc. -, sublimele tărâmuri de minuni ale Naturii, admirația și bucuria lumii.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *