Scriitori născuți pe data de 2 ianuarie

Scriitori români și internaționali născuți pe data de 2 ianurie, de-a lungul timpului. Printre cele mai remarcabile personalități amintim de Aron Cotruș, Gligor Hașa, Ioan Radin și Isaac Asinmov.

Aron Cotruș

Aron CotrușSursa: WikipediaAron Cotruș a fost un diplomat și scriior român și s-a născut pe data 2 ianuarie 1891 la Hașag, Sibiu. A urmat șscoala gimnaziala de la Blaj, liceul la “Andrei Șaguna” din Brașov și cursurile Facultății din Viena.

Aron Cotruș debutează în anul 1908 în revista Luceafarul, iar primul volum, “Poezii”, i-a apărut în 1911.

A decedat la 1 noiembrie 1961, în orașul La Mirada, California.

Ion Băieșu

Ion Băieșu cunoscut și sub pseudonimul literar de Ion MihalacheSursa: WikipediaIon Băieșu, cunoscut și sub pseudonimul literar de Ion Mihalache, s-a născut pe data de 2 ianuarie 1933, la Aldeni, Buzău și a decedat pe data de 21 septembrie 1992 la București.

Acesta a fost un scriitor român, dramaturg și autor de scenarii pentru televiziune și film. A lansat celebrul cuplu comic Tanța și Costel, în interpretarea a doi mari actori români, Coca Andronescu și Octavian Cotescu. De-a lungul vieții, a scris mai multe volume de schițe cu subiecte comice, explorând și genul dramatic.

Nicolae Stan

Nicolae StanSursa: Coresi.netProfesor doctor de filozofie și logică, prozator și eseist, Nicolae Stan s-a născut ăe 2 ianuarie 1953, în localitatea Crăsani, din județul Ialomița.

“A debutat publicistic în revista “România literară”, cu proza “Un taifas obișnuit”, dedicată lui Marin Preda. A scris și publicat cărți de proză scurte, romane, volume de eseuri filosofice și mai multe cărți dedicate învățământului (manual de filosofie, analize filosofice, interpretări și aplicații filosofice).” (sursa: Wikipedia)

Mara Paraschiv

Sursa: USR BacauMara Parashiv s-a născut pe data de 2 ianuarie și este scriitoare și o bună cunoscătoare a esteticii poetice nipone, a normelor de scriere haiku, tanka, tanrenga şi haibun.

Gligor Hașa

Gligor HașaSursa: Servus Hunedoara
Gligor Hașa s-a născut în 1938 în comuna Roșia de Secaș din județul Alba. “A debutat publicistic în anul 1962, cu povestirile “Omagiu” și “Un cântec ostășesc”, fiind un scriitor care a condamnat viciile sociale într-o manieră autentică, devenind un simbol al rezistenței prin scris. Prodigioasa sa activitate publicistică a cuprins peste 500 de articole, cronici, comunicări și eseuri” (sursa: Ziarul Exclusiv).

A încetat din viață la data de 7 martie 2020, la vârsta de 82 de ani.

Ioan Radin (Peianov)

Ioan Radin Peianovsursa: Uniunea Scriitorilor din România
Prozator, eseist și traducător bănățean de origine sârbă, Ioan Radin s-a născut la data de 2 ianuarie 1945 și debutat în 1976, cu volumul “Aventurile tânărului Serafim”.

“În 1988, a publicat “Schiţe de portret”, volum în care evocă, cu o forţă neobişnuită, Timişoara adolecenţilor şi a literaturii din deceniile 6 şi 7.

A tradus cărţi foarte  importante pentru înţelegerea literaturii moderne şi s-a implicat în buna devenire a relaţiilor culturale româno-sârbe, prin traduceri şi comentarii din cei mai importanţi scriitori  din literatura sârbă, de la Ivo Andrič, la Milos Črnjanski.” (sursa: Uniunea Scriitorilor din România)

Isaac Asimov

Isaac AsimovSursa: Biography
Isaac Asimov a fost un scriitor și profesor de biologie american de origine rusă, născut la 2 ianuarie 1920 în Petrovichi, Rusia și decedat la 6 aprilie 1992 în New York, SUA. El a devenit cunoscut în special pentru romanele și povestirile sale science fiction, dar a scris și în alte genuri, precum știință și istorie.

A publicat peste 500 de cărți în timpul vieții sale și a primit numeroase premii pentru contribuțiile sale la literatura science fiction. Asimov este considerat unul dintre cei mai influenți scriitori science fiction din toate timpurile.

Cărți scrise de Isaac Asimov găsesti pe Libris.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *