Scriitori născuți pe data de 3 ianuarie

Scriitori români și internaționali născuți pe data de 3 ianurie, de-a lungul timpului. Printre cele mai remarcabile personalități române îi amintim pe Ion Grămadă, George L. Nimigeanu, Ștefan Caraman, dar și pe Cicero sau George L. Nimigeanu din literatura universală.

Ion Grămadă

Ion GrămadăSursa: WikipediaIon Grămadă s-a născut pe 3 ianuarie 1886, în localitatea Stroiești, din județul Suceava și a fost un scriitor, istoric și publicist bucovinean, erou al Primului Război Mondial.
Nuvelele și schițele sale vor apărea în numeroase reviste ale vremii, precum Junimea literară, Luceafărul, Viața românească, Tribuna și multe altele.
S-a stins din viață la data de 27 august 1917, in localitatea Cireșoaia, din județul Bacău.

Sarina Cassvan

Sarina Cassvan s-a născut la data de 3 ianuarie 1894 într-o familie evreiască din Bacău și a fost o romancieră și traducătoare română.

“În afară de povestiri scurte și romane, ea a scris multă literatură pentru copii, precum și o biografie romanțată a lui Dimitrie Cantemir.” (sursa: Wikipedia)

S-a stins din viață la data de 8 ianuarie 1978.

Otilia Nicolescu

Poeta Otilia NicolescuSursa: referatele.comPoeta Otilia Nicolescu s-a născut la data de 3 ianuarie 1932, în satul Drăghici din județul Argeș și a decedat la Pitești, la 28 septembrie 1993.

Debutează cu versuri în revista „Luceafărul”. “Marcată, în plan biografic, de o boală incurabilă, este o prezență discretă în peisajul liric contemporan printr-o poezie în care discursivitatea coabitează cu metaforismul.” (sursa: Jurnaul de Argeș)

George L. Nimigeanu

Poetul George L. Nimigeanusursa: Mesagetul de Sibiu)Poetul George L. Nimigeanu a văzut lumina zilei pe 3 ianuarie 1938, în comuna Tereblecea, în fostul județ Rădăuți al României Mari (actualmente aparținând Ucrainei). De-a lungul carierei sale, a avut aproape 30 de volume publicate.

“Pentru activitatea sa și performanțe culturale deosebite în domeniul literar, care au contribuit la întărirea prestigiului Mediașului, orașul care l-a adoptat, în 17 noiembrie 2008 a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Mediaș.” (sursa: Mesagetul de Sibiu)

S-a stins din viață la data de 12 februarie 2018.

Ștefan Caraman 

Ștefan Caraman Sursa: Liber în TeleormanȘtefan Caraman s-a născut pe data de 3 ianuarie 1967, în Tulcea și este un dramaturg și prozator român contemporan. A debutat ăn anul 1996 cu volumul de proză scurtă “SUFLET DE ROCKER”.

Cezar Mazilu

Cezar Mazilu, poet, prozator și jurnalist s-a născut la data de 3 ianuarie 1969 în Pitești, jud. Argeș.

Cicero

Sursa: WikipediaCicero ( Marcus Tullius Cicero in Latin) a fost un filosof, avocat și politician roman din secolul al 1-lea î.Hr. El este considerat una dintre cele mai importante personalități ale Imperiului Roman și a avut o mare influență asupra culturii și literaturii occidentale.

Cicero a fost un apropiat al împăratului Caesar și a jucat un rol important în politica Romei. După moartea lui Caesar, el a înfruntat liderii conspirației care au asasinat împăratul, dar a fost el însuși asasinat în anul 43 î.Hr. După moartea sa, opera sa a rămas o sursă importantă de inspirație pentru filosofii și gânditorii occidentali.

J.R.R. Tolkien

Sursa: MediumJ.R.R. Tolkien (John Ronald Reuel Tolkien) a fost un scriitor, profesor și filolog britanic, cunoscut cel mai bine pentru cărțile sale de fantasy “The Hobbit” și “The Lord of the Rings”. A fost unul dintre pionierii genului fantasy modern și a avut o mare influență asupra literaturii și culturii din secolul al 20-lea.

Tolkien s-a născut în Africa de Sud în 1892, dar a crescut în Anglia. A studiat la Oxford și a devenit profesor de limbi și literatură engleză. A publicat “The Hobbit” în 1937 și “The Lord of the Rings” între 1954 și 1955. Ambele cărți au devenit bestselleruri și au avut un mare succes în întreaga lume. Tolkien a decedat în 1973, dar opera sa continuă să fie citită și apreciată de milioane de oameni din întreaga lume.

–> Vezi lista completă de scriitori născuți în luna ianuarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *