Rezumat carte Materia întunecată de Blake Crouch

Materia întunecată” este un roman științifico-fantastic de tip thriller scris de Blake Crouch. Cartea a fost publicată în 2016 și a devenit rapid un bestseller New York Times. Romanul explorează conceptul de multivers și modul în care mici alegeri pot avea un impact asupra cursului vieții noastre.

Povestea se învârte în jurul protagonistului, Jason Dessen, un fizician și familist. Jason are o viață fericită alături de soția sa Daniela și de fiul lor adolescent Charlie. Cu toate acestea, el nu poate scăpa de sentimentul că a renunțat la visul de a face cercetare științifică pentru o viață alături de familie. Într-o noapte, după ce a fost răpit și drogat, se trezește într-o altă lume. În această realitate alternativă, el este un om de știință celebru care a făcut descoperiri importante în domeniul mecanicii cuantice. Dar familia sa nu este de găsit nicăieri.

Cartea ne poartă într-o călătorie incredibilă, în timp ce Jason navighează prin diferite realități pentru a găsi drumul înapoi în lumea sa originală și la familia sa. Autorul explorează temele iubirii, ale regretului și ale consecințelor alegerilor noastre. Cartea are un ritm rapid și captivant, iar stilul de scriere este captivant, făcându-l pe cititor să se simtă ca și cum ar fi în această călătorie alături de Jason.

Ceea ce face această carte atât de fascinantă este conceptul de multivers și ideea că fiecare decizie pe care o luăm creează realități alternative. Autorul face o treabă excelentă în a explica conceptele științifice într-un mod accesibil cititorilor neștiințifici.

Astfel, “Materie întunecată” este o lectură captivantă care te va ține în suspans. Este un amestec perfect de science-fiction și thriller, iar temele pe care le explorează sunt provocatoare. Personajele sunt bine dezvoltate și relatabile, iar intriga este complicată și captivantă. Dacă sunteți un fan al SF-ului sau pur și simplu căutați un thriller bun, această carte este foarte recomandată.

Cine este Blake Crouch?

Blake Crouch este un autor american, cunoscut mai ales pentru romanele sale SF, thriller și de mister. S-a născut la 20 februarie 1978, în Statesville, Carolina de Nord, și a crescut în regiunea Piedmont a statului. Crouch și-a început cariera de scriitor în 2004, odată cu publicarea primului său roman, “Desert Places”. De atunci, a scris numeroase cărți și și-a câștigat reputația de povestitor talentat, cu o voce unică în genul thriller.

Crouch a câștigat mai multe premii pentru scrierile sale, inclusiv International Thriller Writers Award, iar cărțile sale au fost traduse în peste 30 de limbi. În prezent locuiește în Colorado, împreună cu familia sa.

Citate din cartea “Materia întunecată” de Blake Crouch

  • E ceva straniu în a fi părinte de adolescent. Una e să este crești un băiețel și cu totul altceva când o persoană în pragul maturităţii aşteaptă îndrumare de la tine. Simt că am foarte puțin de oferit. Ştiu că există taţi care privesc lumea într-un fel anume, cu claritate şi cu înţelepciune, taţi care ştiu exact ce anume să le spună copiilor lor. Dar eu nu mă număr printre aceştia. Cu cât îmbătrânesc mai mult, cu atât înțeleg mai puțin. Îmi iubesc fiul. El e totul pentru mine. Şi totuși, nu-mi pot alunga senzația că sunt o dezamăgire pentru el. Că-l trimit în calea lupilor înarmat cu nimic altceva în afara fărâmelor perspectivei mele incerte.
  • …plecăm din viața asta exact așa cum am apărut: complet singuri, fără nimic.
  • – Mi se pare, continuă el, că ajungem să fim at prinşi în rutinele noastre, atât de încastraţi în ele, încât nu-i mai vedem pe cei dragi aşa cum sunt ei. Dar în seara a acum, te văd din nou ca atunci, prima dată când ne-am întâlnit, când sunetul vocii şi parfumul tău îmi erau teritorii necunoscute. Am început să bat câmpii…
  • Rătăcim cu toţii prin tundra existenței, atribuind valoare nimicniciei, când tot ce iubim şi urâm, toate lucrurile în care credem şi pentru care ne batem şi pentru care ucidem şi pentru care suntem gata să murim sunt la fel de absurde şi de iluzorii precum imaginile proiectate pe un plexiglas.
  • Cu toţii trăim zi de zi complet inconştienţi de faptul că facem parte dintr-o realitate mult mai vastă şi mai bizară decât ne putem imagina.
  • Suntem mai mult decât suma totală a alegerilor noastre, toate căile pe care am fi putut să le luăm intră cumva în calculul identității noastre.
  • Este înspăimântător când te gândești că fiecare gând pe care îl avem, fiecare alegere pe care am putea să o facem, se ramifică într-o lume nouă.
  • El spune: “Fiecare moment, fiecare respirație, conține o alegere. Dar viața este imperfectă. Facem alegeri greșite. Așa că ajungem să trăim într-o stare de regret perpetuu, și există ceva mai rău? Am construit ceva care ar putea eradica de fapt regretul. Să te lase să găsești lumi în care ai făcut alegerea corectă.” Daniela spune: “Viața nu funcționează așa. Trăiești cu alegerile tale și înveți. Nu trișezi sistemul.
  • Cel mai frumos lucru pe care îl putem experimenta este misterul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *