Rezumat carte "Toporișca" de Gary Paulsen

Toporișca“, de Gary Paulsen, este un roman de aventură, un ghid despre supraviețuire, încredere în sine și reziliență. Povestea îl urmărește pe Brian Robeson, în vârstă de 13 ani, care este singurul supraviețuitor al unui accident de avion în sălbăticia canadiană. Romanul a fost publicat pentru prima dată în 1987 și de atunci a devenit un clasic al literaturii pentru tineri adulți.

Vă mai amintiți de Robinson Crusoe, eroul copilăriei noastre, și de senzația de încântare pe care o trăiam citind despre aventurile lui pe o insulă pustie? Dacă doriți să retrăiți acea atmosferă sau copiii dvs să experimenteze aceleași emoții fascinante în lumea aventurii, recomandăm cu căldură romanul Toporișca de Gary Paulsen.

Rezumat “Toporișca” de Gary Paulsen

Romanul începe cu Brian călătorind cu un avion de mici dimensiuni pentru a-și vizita tatăl, care lucrează pe câmpurile petroliere din Canada. Pilotul suferă un atac de cord, iar avionul se prăbușește într-un lac din mijlocul sălbăticiei canadiene. Brian reușește să înoate până la mal, dar rămâne singur, fără nimic altceva decât hainele de pe el și securea pe care i-o dăduse mama sa înainte de călătorie.

Brian își dă repede seama că trebuie să învețe să supraviețuiască în sălbăticie dacă vrea să scape cu viață. El se străduiește să găsească mâncare, să construiască un adăpost și să se protejeze de animalele sălbatice. De asemenea, se luptă cu propriile sentimente de disperare și singurătate.

Pe măsură ce zilele trec, Brian devine tot mai priceput în a supraviețui în acest mediu ostil. Învață să facă focul, să construiască un adăpost și să prindă pește. De asemenea, descoperă un cuib de potârniche și începe să colecteze ouăle acesteia pentru hrană. Cu toate acestea, se confruntă și cu mai multe provocări, cum ar fi o tornadă care îi distruge adăpostul și un urs care îl atacă.

În ciuda provocărilor, Brian reușește să supraviețuiască timp de câteva luni în sălbăticie. Într-o zi, el aude sunetul unui avion care zboară deasupra lui și reușește să facă un foc de semnalizare pentru a-i atrage atenția. Pilotul observă focul și îl salvează pe Brian, care se întoarce acasă ca o persoană schimbată, cu o nouă apreciere pentru natură și pentru propriile abilități.

În concluzie, romanul de aventură “Toporișca” este o poveste puternică și captivantă despre supraviețuire și autodescoperire. Prin luptele și triumfurile lui Brian, Gary Paulsen arată importanța rezilienței, a ingeniozității și a determinării în fața adversității. Romanul este o lectură excelentă atât pentru tineri, cât și pentru adulți, și cu siguranță va inspira și va distra cititorii de toate vârstele.

Citate din “Toporișca” de Gary Paulsen

  • “Răbdare”, s-a gândit el. Atât de mult a fost vorba de răbdare – să aștepte, să gândească și să facă lucrurile cum trebuie. Atât de mult din toate acestea, atât de mult din toată viața a fost răbdare și gândire.”
  • “Poate că așa a fost întotdeauna, descoperirile s-au întâmplat pentru că trebuiau să se întâmple.”
  • “Nimic din toate astea nu fusese în Brian, iar acum era o parte din el, o parte schimbată din el, o parte crescută din el, iar cele două lucruri, mintea și trupul său, se uniseră și ele, făcuseră o legătură între ele pe care nu o înțelegea prea bine”
  • “Nu mai sunt același, se gândea el. Văd, aud diferit. Nu știa când a început schimbarea, dar era acolo; când un sunet ajungea la el acum nu doar îl auzea, ci îl cunoștea. Se legăna și se uita la el – o creangă care se rupe, o mișcare de aer – și cunoștea sunetul ca și cum ar fi putut cumva să-și mute mintea înapoi pe valul de sunet până la sursă. Putea să știe ce era sunetul înainte de a-și da seama că l-a auzit. Și când vedea ceva – o pasăre mișcând o aripă în interiorul unui tufiș sau o undă pe apă – vedea cu adevărat acel lucru, nu doar îl observa așa cum obișnuia să observe lucrurile în oraș. Vedea toate părțile; vedea întreaga aripă, penele, vedea culoarea penelor, vedea tufișul, mărimea, forma și culoarea frunzelor sale. Vedea felul în care lumina se mișca odată cu unduirile de pe apă și vedea că vântul făcea unduirile și în ce direcție trebuia să sufle vântul ca să facă unduirile să se miște în acel anumit fel.”
  • “Toate zborurile sunt ușoare. Trebuie doar să înveți. Ca orice altceva. Ca orice altceva.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *